GTAMulti.com - Türkiye'nin Türkçe GTA Sitesi

RP İçin Emek Vermeye Değer mi?

Başlatan arbak, 26 Temmuz 2020, 14:53:49

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

arbak

Selam,
2009-2014 yılları arasında SA-MP TR topluluğunun aktif bir üyesiydim. Eski forumun kapanışıyla birlikte topluluktan tamamen kopmuştum, eski günler aklıma gelince google üzerinden bu foruma denk geldim.

Birkaç konuya baktım; ancak topluluğun mevcut durumuyla ilgili pek bilgi edinemedim. Acaba Türk oyuncu camiasında hard/heavy rp ortamı yaşamaya devam ediyor mu? Vendettan'nın forumuna girince 100+ kişi olduğunu gözlemledim, sanırım orası hâlâ yaşamaya devam ediyor (2011 yılında oyuncusuydum, ey gidi)

Kalcor'un sa-mp'ı geliştirmeyi durduğunu biliyorum, birkaç yazısını okumuştum. Acaba, eski oyuncular camiadan koptu mu? Mevcut oyuncuların yaş ortalaması nedir? Sunucularda rol dönüyor mu? Muhtemelen nostalji herkes için tatlı geliyordur ancak 10 sene önce de İstanbul RP'ye özlem duyuluyor, o günkü ortam beğenilmiyordu. Bu nedenle duygusal yanıtlardan ziyade, topluluğun reel durumunu merak etmekteyim.

SampSharp projesini ilk versiyonlarından beri takip ediyorum. Birkaç defa S# ile RP server geliştirmeye başlamıştım; ancak detaylarda boğulmaktan hiçbirinin sonunu getirememiştim. Merak ettiğim şey, RP için gerekli temel sistemlerle, en yalın haliyle yayına başlayarak, oyuncuların fikirleri ve geri dönüşleriyle sistemleri geliştirecek biçimde bir RPG'nin temelini atmak bu zamanda mantıklı olur mu? Verilen emeğe değer mi? Maddi bir beklentiden ziyade, yıllarca düşünülmüş ve hayal edilmiş şeyleri sa-mp ortamı sonlanmadan hayata geçirebilme arzum hala var, bi ışık görsem işten kalan vakti buna harcamaya istekliyim.

İşin teknik ya da maddi boyutu problem değil, insan kaynağı da bulunur. Ama asıl ihtiyaç olan RP tutkunu oyuncular hala aramızda mı? Bir sunucuyu canlandırmayı başarabilecek sayımız var mı?

Edit:
Zamanında defalarca arayüz çizimi yaptırtmıştım, son 2 tanesini arşive bakınca buldum şimdi. Bunlarla uğraşmaktan projelerin sonu gelmek bilmemişti :) Olacaksa bile yeniden bu hataya düşmemek gerekli tabi.

Arşivlerde ölü yatan çalışmalar:
https://i.hizliresim.com/ScH0CI.png
https://i.hizliresim.com/JRnRuj.png
https://i.hizliresim.com/hyPL6m.png
Son düzenlenme: 26 Temmuz 2020, 15:20:06 arbak

DracDonix

Öncelik ile uzun zaman sonra, aramıza dönmen mutluluk verici.

Artık SA-MP üzerinde, ciddi bir hard rp görmek imkansız derecesinde. Sadece Vendetta'nın yaşattığını söyleyebilirim.

Eski oyuncuların bir çoğu camia'dan kopmuş durumda(GTA V dağılmış durumdalar ya da ciddi iş hayatına atıldıar).
İstanbul RP'ye de gelecek olursak, sanırım Fivem server'i açtılar. Kendi şahsi real durumum'dan bahsedeyim. Zor dönemlerden geçtiğimi söyleyebilirim.

S# ile okunup C# olarak yazılmaktadır.  Boğulmak değil'de keşke SA-MP kendi kütüphanesini incelemiş olsaydınız.

Bu zaman'da SA-MP için sıfır'dan bir proje yaratmak, bana kalır ise oldukça mantıksız. Bunun sebebi ise geriye kalan kitle ile alakalı.

Bir sunucu açacak iseniz, bunu başarma ihtimaliniz çok düşük. Şu anki kitle bunu desteklememekte, maalesef. :uzgun:
Umarım açıklayıcı oldu.
DracDonix

İmzanız forum kurallarına uymamaktadır. (daha küçük boyutta bir imza seçiniz.)

DracDonix

Fivem ya da Rage MP yönelebilirsiniz.

İmzanız forum kurallarına uymamaktadır. (daha küçük boyutta bir imza seçiniz.)

Max_Andolini

Gtaturk zamanından hatırlıyorum sizi. Büyük bir proje vardı ama sanırım açılmamıştı hiç. Bu saatten sonra sıfırdan yapmak akıl işi değil. Çünkü emeğinin karşılığını alamazsın ve üstüne moralin bozulur. Ben bile 2017'den beri bir mod üzerinde uğraşıyorum. Daha önce de sayısız modla uğraştım. Umarım yakın bir zamanda açıp emeğimizin karşılığını almayı bekleyeceğiz bakalım. Hoşgeldin bu arada  :elsalla:

dreamz

Herhangi bir sunucu kurmaya çalışma, çok geniş kitlen yoksa hiç bir şekilde tutmaz.

Kaliteli rol ortamı istiyorsan 19roleplay veya vendettayı deneyebilirsin.

arbak

Düşüncelerinizi belirttiğiniz için teşekkürler. Evet, maalesef geç kalındığını anlıyorum. Bir devrin sonuna yaklaşırken böyle bir şeye girmeyi ummak üzücü.

Alıntı yapılan: DracDonix - 26 Temmuz 2020, 15:24:11

Artık SA-MP üzerinde, ciddi bir hard rp görmek imkansız derecesinde. Sadece Vendetta'nın yaşattığını söyleyebilirim.

Eski oyuncuların bir çoğu camia'dan kopmuş durumda(GTA V dağılmış durumdalar ya da ciddi iş hayatına atıldıar).
İstanbul RP'ye de gelecek olursak, sanırım Fivem server'i açtılar. Kendi şahsi real durumum'dan bahsedeyim. Zor dönemlerden geçtiğimi söyleyebilirim.

S# ile okunup C# olarak yazılmaktadır.  Boğulmak değil'de keşke SA-MP kendi kütüphanesini incelemiş olsaydınız.

Bu zaman'da SA-MP için sıfır'dan bir proje yaratmak, bana kalır ise oldukça mantıksız. Bunun sebebi ise geriye kalan kitle ile alakalı.

Bir sunucu açacak iseniz, bunu başarma ihtimaliniz çok düşük. Şu anki kitle bunu desteklememekte, maalesef. :uzgun:
Umarım açıklayıcı oldu.
DracDonix
Aslında dilde veya kütüphanede değil de, sistem detaylarında boğulmuştum :) Detaylı bir item ve envanter sistemi oluşturmaya çalışıyordum; ancak işin içine circular referencelar girince sistem baya komplike hale gelmişti. Şirkette arkadaşlarla beyin fırtınası yapmak için şöyle yazıya da dökmüştüm:

Pawn yerine S# kullanmamın sebebi aslında OO bir dilde yazabiliyor olmaktı. Ayrıca pawn'ın 3rd party clientları malum çok sınırlı. Proje yapısını temiz tutmak da çok zor. Potze S# için baya emek harcayıp oldukça güzel bi iş ortaya çıkarmıştı.

Mesela yukarıdaki envanter sisteminde rdbms yerine nosql kullanmak çok daha mantıklı. Daha önce rdbms ile denediğimde resmen çileye dönmüş, sorgu performansları da oldukça düşmüştü. Modu pawn ile değil de .net core ile yazabiliyor olunca kullanılabilecek teknoloji sayısı da oldukça artıyor. Grpc ve rest servisler yazmak ya da bi message bus kullanıp bazı şeyleri asenkron işlemek mümkün oluyor. Potze baya bir şeyin önünü açtı aslında ama camiada pek dikkat çekmedi.
Son düzenlenme: 26 Temmuz 2020, 19:52:20 arbak

mortale

Platformun genel durumundan ziyade tekrardan dönmene daha çok sevindim. Ayrıca GTAMulti forumu yerine, direkt olarak platformu tekrardan özlemen oldukça sevindirici. GTATürk forumunda bile paylaştığın çalışmalarını yakından, ki hala arkadaşlarla bazen toplandıkça kulağını çınlatırız, değerli fikirlerini takip ederdik.

Can Demir

Kendi sunucum var, elimde olsa kapatırım ama oyuncular çok emek veriyor, onlar emek vermese direk kapatırım, nedeni basit, platformda çok çoluk çocuk var, hilesi mi dert dersin, Allah'a sövüpte cool olan mı dersin, serverde olan ihlaller mi dersin, çıkan buglar mı dersin dert bitmiyor. Sosyal hayat diye birşey kalmıyor. Kimsenin emeğini yememek için kapatmıyorum sırf. Elimde olsa kesinlikle açmam tekrar.

HasanEfe

Samp RP de belki sistemler yenilenebilir çok daha iyisi yapılabilir fakat bunu oynayan kitle şuanda kötü DARK. zaten anlatmış

Yani artık serverler paraya bakıyor öncedende bakıyordu fakat para veren az olduğu için mesele fazla olmuyordu şimdi para veren sunucu sahibi triplerine giriyor adminler desen egosundan geçilmiyor

sDahdal

Alıntı yapılan: HasanEfe - 27 Temmuz 2020, 03:53:19
Samp RP de belki sistemler yenilenebilir çok daha iyisi yapılabilir fakat bunu oynayan kitle şuanda kötü DARK. zaten anlatmış

Yani artık serverler paraya bakıyor öncedende bakıyordu fakat para veren az olduğu için mesele fazla olmuyordu şimdi para veren sunucu sahibi triplerine giriyor adminler desen egosundan geçilmiyor
Katılıyorum

"Deneyerek daha kolay öğrenilir" der Baltasar, "dayan ve üstele... Bu acı adım adım iyiliğine dönüşecek." diye ekler Ovidius..

chatt

RP Açıcaksan bir kitlen olmalı yoksa tutması zor belli başlı sunucular var insanlar ilk orayı tercih ediyor yeni açılan sunucuya girmiyor neden mi? Emeklerinin heba olmasından korkuyorlar bir çok dev proje daha bir ayını doldurmadan kapandı haliyle oyuncular artık yeni sunuculara yönelmiyor, diğer sorun ise hile sorunu belki de sampın bu kadar düşmesinin en büyük sorunlarından biri hileler sen birini çözsen hop ertesi gün birini çıkarıyorlar toksit bir kitlesi var, kısacası değmez. :rockstar:
Son düzenlenme: 27 Temmuz 2020, 18:53:25 WhoIam

Aury

RAGE ve ALT:V önü çok açık. Türk Communityde bu platformlarda ilk kim sağlam proje oluşturursa fazlasıyla parasını kazanır. Ruslar deli gibi kazanıyor. Bu saatten sonra 2004 yapımı bir oyuna yatırım yapılmaz. Aklı olan geliştiriciler çoktan kolları sıvadı bile...
Son düzenlenme: 27 Temmuz 2020, 21:10:07 Aury

Oner

Alıntı yapılan: Aury - 27 Temmuz 2020, 21:08:49
RAGE ve ALT:V önü çok açık. Türk Communityde bu platformlarda ilk kim sağlam proje oluşturursa fazlasıyla parasını kazanır. Ruslar deli gibi kazanıyor. Bu saatten sonra 2004 yapımı bir oyuna yatırım yapılmaz. Aklı olan geliştiriciler çoktan kolları sıvadı bile...

Önlerinin çok açık olduğu doğru, ellerinde çok imkân var. Ama orada bile şu an rol yaptığımız seviyeyi henüz yakalayamadılar. Roller berbat.

Discord: Ascendency#7970

OnlySimon

Alıntı yapılan: arbak - 26 Temmuz 2020, 19:48:37
Düşüncelerinizi belirttiğiniz için teşekkürler. Evet, maalesef geç kalındığını anlıyorum. Bir devrin sonuna yaklaşırken böyle bir şeye girmeyi ummak üzücü.

Alıntı yapılan: DracDonix - 26 Temmuz 2020, 15:24:11

Umarım açıklayıcı oldu.
DracDonix
Aslında dilde veya kütüphanede değil de, sistem detaylarında boğulmuştum :) Detaylı bir item ve envanter sistemi oluşturmaya çalışıyordum; ancak işin içine circular referencelar girince sistem baya komplike hale gelmişti. Şirkette arkadaşlarla beyin fırtınası yapmak için şöyle yazıya da dökmüştüm:

Pawn yerine S# kullanmamın sebebi aslında OO bir dilde yazabiliyor olmaktı. Ayrıca pawn'ın 3rd party clientları malum çok sınırlı. Proje yapısını temiz tutmak da çok zor. Potze S# için baya emek harcayıp oldukça güzel bi iş ortaya çıkarmıştı.

Mesela yukarıdaki envanter sisteminde rdbms yerine nosql kullanmak çok daha mantıklı. Daha önce rdbms ile denediğimde resmen çileye dönmüş, sorgu performansları da oldukça düşmüştü. Modu pawn ile değil de .net core ile yazabiliyor olunca kullanılabilecek teknoloji sayısı da oldukça artıyor. Grpc ve rest servisler yazmak ya da bi message bus kullanıp bazı şeyleri asenkron işlemek mümkün oluyor. Potze baya bir şeyin önünü açtı aslında ama camiada pek dikkat çekmedi.

Dikkat çekmemesinin sebebi kimsenin böyle bir projeyle böyle bir işe kalkışmamış olması olabilir, fakat artık kimsenin böyle bir işe kalkışacağını düşünmüyorum, bir mucize olur ve SA&MP devam ederse başka tabi

NikolaiS

SA-MP gün geçtikçe uçuruma yuvarlanıyor, yerini artık alt:V ve RageMP alıyor.
Adam akıllı oynanabilecek 2-3 sunucu kaldı, diğerleri bu işin parasında.