GTAMulti.com - Türkiye'nin Türkçe GTA Sitesi

Forumumuzla İlgili Öneriler, Eleştiriler, Şikayetler

Başlatan Hwang, 02 Mart 2017, 20:07:47

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 16 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Perry the Gambler

Destek. SAMP batağından oldukça sıkıldık. Fivem ve Rage platformlarındaki çoğu sunucu bu "GTA" bazlı forumda tüm yaptığı işleri ve tanıtımlarını paylaşabilmeli. Ben hala San Andreas oyunundan işlerle meşgulken SAMP'tan tamamen sıyrılan ama bu tayfa yüzünden bu terkedilen forumda tanıtımlarımı paylaşamayan onlarca kişilerden biriyim.

mtb

Bizzat ben de destekliyorum,forumdaki eski canlılık ve eski yönetimin olmadığına eminim 2018 2019 yıllarındaki toxic dönemimde attığım iletiden saniyeler sonrasında banlandığımı hatırlıyorum,eğer yeni bir yapılandırma olursa grafik dizayn konusunda her türlü destekte bulunabilirim. Neticede grafik dizaynı ben de bu forumdan öğrendim :)
Son düzenlenme: 25 Ağustos 2025, 19:34:07 mtb

2017-2025

laéx

2022 yılında bu durumu fark edip domain satın almıştım zaten, hala duruyor fakat GtaMulti'yi bölmemek ve belki geliştirirler ümidiyle projeyi aktif etmedim. Umarım GtaMulti'yi ilerletebilecek birilerine devrederlerde farklı projeler görmeyiz.

Krozfayer

Alıntı yapılan: Amper - 24 Ağustos 2025, 21:23:45
Ben hala bu domainin neden tutulduğunu anlamıyorum. Açıldığı sene dışında bir etkisi oldu mu? Yıllardır sadece sunucu reklamları veya SEO amaçlı blog yazıları dışında hiçbir üretim yapılmadı. Eğer gerçekten topluluğa değer katılmayacaksa bu alanın hala elde tutulmasının bir anlamı yok.

@Hwang sen aktif değilsin, bu açıkça belli. Ama yine de madde madde özet geçeyim:

1 - Forum Altyapısı ve Yönetim Eksikliği
  • Moderasyon yok. Virüslü linkler, kavgalar, spam içerikler sürekli dönüyor.
  • Teknik altyapı yıllardır güncellenmedi, kullanıcı deneyimi 2010'larda kaldı.

2 - Geliştirici Potansiyelinin Harcanması
  • Bu forumda yetişmiş çok sayıda yetenekli geliştirici yıllardır SAMP çukurunda tutuldu çünkü forum sahiplerinin de vizyonu SAMP'dan ötesini desteklemiyordu.
  • Forum sahipleri vizyon koyamadığı için insanlar FiveM, RageMP gibi platformlara yönlendirilemedi.
  • Bu platformlarda çalışan geliştiriciler global iş imkânlarına sahip olup Türkiye'deki ortalama bir maaştan kat kat fazla kazanıyor.
  • Eğer topluluk zamanında doğru yönlendirilseydi, bugün birçok kişi hem kariyer hem gelir açısından bambaşka bir yerde olacaktı.

Şunu net söylüyorum:
Bu forum yeni geliştiriciler için bir şans değil, aksine en büyük şanssızlık haline gelmiştir. Ben başladığımda maalesef böyle değildi ve kesinlikle o dönemlerde öğrenebileceğimi öğrendiğim için kendimi şanslı hissediyorum. GTATürk'de gerçekten iyi geliştiriciler sürekli olarak içerik üretiyordu ve lamerları da moderate edecek yetkililer vardı.

Burada başlayan gençler, outdated kalmış bu yapının yüzünden fırsatları kaçırıyor. Eğer ki bunlar benim umurumda değil; ben bir community kurdum takılıyordum diyorsanız en azından kendinizi blog sitesine çevirin.

bu platformda artık insanlar cami sistemi yazmıyor @Hwang  :oku2:
GTATürk teknik olarak sana devredilmiş gibi oldu ve GTAMulti oldu. Orada bir üretim kültürü vardı; scriptler, sistemler, paylaşım yapan gerçek bir topluluk vardı. Ama GTAMulti'de bu kültür devam ettirilmedi ve sen de eskiden fazlasıyla üretiyordun. GTAMulti için senin üretmen gerekmezdi, zaten üreten bir kitle vardı. Yapman gereken tek şey yönetimi devretmekti. Forumun güncel kalmasını sağlayacak kişilere, yani hala üretmeye devam edenlere alan açmalıydın. Ama bunun yerine forum yıllardır boşta tutuldu, ne altyapı güncellendi ne de yönetim devredildi.

Eğer GTA6 için planladığınız bir GTATürk'ü yeniden açmak gibi bir düşünceniz varsa, bu da bunca senelik suskunluktan sonra topluluk gözünde çok iki yüzlü görünecek. Yıllardır sahip çıkmadığınız, üretenlere devretmediğiniz bu forumu GTA6 çıkınca yeniden canlandırmaya çalışmak artık güven vermez en azından bana vermeyecek. https://gtaturk.com/

Ayrıca zamanında Open Multiplayer platformunu, tüm Türk kitlesini sizden çekeriz & kullandırtmayız diye tehdit ettiğinizi de unutmadım, bence insanlarda öğrenmeli. O dönem bile topluluğu büyütmek, yeni imkanlar açmak yerine platform sahiplerine rest çektiniz. Ben ayrı bir geliştirici topluluğu kurup open.mp'ye contribute edecek geliştiricelere yollarını tek tek gösterirken siz hala GTA'daki en iyi 10 karakter tipini tartışıyordunuz ve forumda bunu hit işaretliyordunuz tek tek tüm geliştiricilere forum özel mesajdan ulaşmak zorunda kalıyordum özel mesajlarımı bir gün inceleyin oturup dbden. Bugün gelinen nokta da bunun sonucudur: forum işlevsiz, topluluk ise dağılmış durumda SA-MP'ın devamı olan open.mp'de bile bir yer bulamamış durumda.

GTATürk'ün devredildiği gibi, GTAMulti de artık üretenlere devredilmeli. Aksi halde yabancı communitylerin GTA geliştiriciliğinde geldiği miktarın %1'i olamayız.

Kesinlikle katılıyorum. Yıllardır tekdüze dönen bir çark var, forum yöneticileri ve geliştiricileri tarafından iplenmeyen bir forum haline geldi. Discord sövüş tayfanın çoğu buralara gelip insanların emeklerine, kişiliğine küfür ediyor. İletiler siliniyor ve bir iki gün sonra yeni hesap veya var olan hesap üzerinden insanların kişiliğini taciz etmeye devam ediyorlar.

Hem hiyerarşi hem de geliştirme konusunda eksikler bariz bir şekilde ortada. Artık hücre yenilenmesinin zamanı geldi.
Son düzenlenme: 26 Ağustos 2025, 12:20:10 Krozfayer

M A T I Z

Gerçekten çok iyi bir konuya değinmişsiniz, Platform'a ciddi anlamda el atılması lazım. GtaTürk olsun.PawnoTürk olsun Sonuçta gitmedik,geri de dönmedik hep burdaydık. Sahip çıkalım birbirimize...

Joker

Selam,

Yıllar sonra bile platformun yaşaması için bu kadar insanın emek vermeye hazır olması hepimizi heyecanlandırıyor. Baktığımızda temelini SAMP oyuncularının oluşturduğu ve ilerleyen yaşla birlikte tekrar girmeyecekleri bir forum haline gelmişti, kaldı ki forum kültürü günümüzde yaşamıyor.

Ama şunu da açıkça söylemek lazım: burada yıllarca bir üretim kültürü vardı. Sadece kod paylaşımı değil, birbirini yetiştiren bir topluluk vardı. Bugün hâlâ bu ortamı özleyen insanların olması, aslında geçmişte yapılan şeylerin boşa olmadığını gösteriyor. Biz de bunun farkındayız ve bu isteğe sırtımızı dönmeyeceğiz.

Yönetimsel hatalar oldu, uzun süre forum sahipsiz gibi bırakıldı. Bunları kimse inkâr edemez. Fakat hiçbir zaman "burası sadece SEO için açık kalsın" diye bakıldığına inanmıyorum. Ben o samimiyeti güncel forum yöneticilerinden aldım. Alan adının hâlâ tutulmasının sebebi, bir gün yeniden canlandırılabileceğine olan inançtı. Belki geç kalındı, belki bazı fırsatlar kaçtı ama hâlâ burada bir potansiyel olduğuna inanıyoruz.

Aynı üretim kültürünü herkesin desteğiyle birlikte tekrar kazanmaya açığız, ben de bu yüzden buradayım. Uzun süredir foruma girmediğimi, varlığını unuttuğunu fark ettim. @Hwang ile uzun bir görüşme gerçekleştirdik, fikir alışverişi yaptık. Eğer herkes hazır hissediyorsa en azından GTA için forum ve üretim kültürünü tekrar canlandıralım.

open.mp Turkey Department Manager

Rodri

@Hwang eskiler toplanmış bulunmakta bu iş sende biter, yap artık şunu...

Discord: l7bp
Full Stack Developer. - Network Manager.

Backup

Alıntı yapılan: Joker - 26 Ağustos 2025, 20:38:54
Selam,

Yıllar sonra bile platformun yaşaması için bu kadar insanın emek vermeye hazır olması hepimizi heyecanlandırıyor. Baktığımızda temelini SAMP oyuncularının oluşturduğu ve ilerleyen yaşla birlikte tekrar girmeyecekleri bir forum haline gelmişti, kaldı ki forum kültürü günümüzde yaşamıyor.

Ama şunu da açıkça söylemek lazım: burada yıllarca bir üretim kültürü vardı. Sadece kod paylaşımı değil, birbirini yetiştiren bir topluluk vardı. Bugün hâlâ bu ortamı özleyen insanların olması, aslında geçmişte yapılan şeylerin boşa olmadığını gösteriyor. Biz de bunun farkındayız ve bu isteğe sırtımızı dönmeyeceğiz.

Yönetimsel hatalar oldu, uzun süre forum sahipsiz gibi bırakıldı. Bunları kimse inkâr edemez. Fakat hiçbir zaman "burası sadece SEO için açık kalsın" diye bakıldığına inanmıyorum. Ben o samimiyeti güncel forum yöneticilerinden aldım. Alan adının hâlâ tutulmasının sebebi, bir gün yeniden canlandırılabileceğine olan inançtı. Belki geç kalındı, belki bazı fırsatlar kaçtı ama hâlâ burada bir potansiyel olduğuna inanıyoruz.

Aynı üretim kültürünü herkesin desteğiyle birlikte tekrar kazanmaya açığız, ben de bu yüzden buradayım. Uzun süredir foruma girmediğimi, varlığını unuttuğunu fark ettim. @Hwang ile uzun bir görüşme gerçekleştirdik, fikir alışverişi yaptık. Eğer herkes hazır hissediyorsa en azından GTA için forum ve üretim kültürünü tekrar canlandıralım.

Selamlar,

uzun süreden sonra sizleri görmek, bu çağrımıza en azından olumlu bir cevap alabilmek bizleri heyecanlandırdı.

Forum kültürünün tekrar artması ve içerik üretimi yapan kişilere teşvik verecek misiniz ?
Forumun güncel tasarıma geçişi ve içeriklerin daha derli toplu olması için bir çalışma planınız var mı ?
Moderasyon ve üye kuralları için günümüz koşullarında revize yapılacak mı ?

Bunun gibi onlarca konu için, forumun geleceği için ne gibi kararlar aldınız yada alınacak mı ?

Emir ile forumun geleceği hakkında ne karara vardınız ?

Biz üyeler olarak sizlerden şeffaf bir cevap rica ediyoruz. Biz bu foruma her sabah, her akşam girip neler olmuş diye bakıyoruz ve göz göre göre forumun içerik anlamında bitmesini, aktifliğin azalmasını istemiyoruz. Benim gibi düşünen her üye bu çorbada bir tuzu olsun isteyecektir. Tek isteğimiz bu konunun yazdığınız moral konuşmasından öteye geçmesi ve üyeler ile şeffaf bir şekilde sürecin ilerletilmesi. Eğer bizleri oyalayacaksanız, bunu yapmayın. Üyeler bir kere küserse bu işin dönüşü olmaz maalesef.
Son düzenlenme: 26 Ağustos 2025, 21:42:32 Backup

Impeccable

Selam, yapıcı yorumlar görmek çok güzel, diğer arkadaşların da değindiği konuya kesinlikle katılıyorum(Ölmek üzere olan SAMP.). Yeni bir GTA oyunu çıkacak olmasına rağmen maalesef kitleyi buraya yönlendiremiyoruz umarım bu işlerden anlayan arkadaşlar konuya en kısa zamanda el atarlar.

Evet, forum kültürü eskisi gibi yaygın değil ama burası aslında bir forumdan fazlası da olabilir çünkü birçok bölüm mevcut, herkes her konuda fikir alışverişi yapabilir önemli olan kitleyi veya kitleleri buraya çekebilmek.

redepra

Bi aralar yine böyle olmuştu sonra yine canlandı yönetim sonra yine çöktü bence şimdiki yönetimin(modların) değişmesi gerek  eskisi gibi etkinlikler olmalı eski günleri arıyoruz açıkçası.

Krips Je

Alıntı yapılan: Joker - 26 Ağustos 2025, 20:38:54
Selam,

Forum yeniden canlandığında Gtamulti adı altında yalnızca bir topluluk değil, aynı zamanda bir öğrenme merkezi olmasını isterim. Bunun için Udemy benzeri ücretsiz kurslar, detaylı rehberler ve geliştirici dostu kaynaklar hazırlamaya hazırım. Amacım, sadece kod paylaşmak değil sistem mantığını, optimizasyon yöntemlerini, iyi bir geliştiricinin yaklaşımını anlatmak ve yeni gelenlere yol göstermek. Yılların geliştiricisi olarak şunu net söyleyebilirim ki.. Bir topluluk, üyelerinin bilgi paylaşımıyla ayakta kalır. Biz burada birbirimize destek çıktıkça, yalnızca oyuncu değil, aynı zamanda üretken geliştiriciler de yetişecek. Forumun değerini artıracak şey sadece aktiflik değil, içerik üretimi, deneyim aktarımı ve kolektif bir gelişimdir.

Unutmayın, burada halen insanlar var ve biz halen buradayız. Tek ihtiyacımız olan şey, yeniden kıvılcımı yakmak ve beraberce büyümek. Ben üzerime düşeni yapmaya, bilgi ve tecrübemi paylaşmaya hazırım. Sağlam haberler ve güzel gelişmeler için hep birlikte ilerleyelim. :kalp:

"Kodunu yaz, gerisini compiler düşünsün." - Meçhul Yazılımcı

Joker

Atılan tüm iletileri inceledim, mutlu hissettirdi. Sürekli denendiğinden ve bunun sistematik bir hale geldiğinden haberim yok, ben de sizin gibi uzun süredir foruma uğramıyordum. Ara sıra ziyaretçi olarak dahil olup görebildiğim kadarıyla gündemi takip ediyordum. Bu süreçte yazılanların dışında forum ve Discord iletisi olarak sizden görüş almayı ihmal etmeyeceğim. Yazılanlar gerçekten harika, GtaMulti'yi güncelde, 2017 yıllarının başlarındaki gibi bilgi deposuna, insanların yardımlaştığı bir alana çevirebiliriz. Tabii ki drama severleri de unutmayacağız, diğer ekip arkadaşlarımın aksine bu platformun ana damarının drama olduğunu düşünüyorum. Dozunda kullanıldığı sürece keyif verir, zarar vermez. Bu aşırı toksik içerik ve zarar verici materyaller içermediği sürece magazin her zaman ilgi çeker.

Forumu, portal ya da blog gibi kullanan arkadaşlar her zaman var oldular, onlar yaptıkları işi keyif alarak yapıyorlar ve bir desteğe ihtiyaç duymuyorlar. Bunun önünün kesileceğini düşünmüyoruz fakat belli alanlar için genel bilgi paylaşımı, yazılım ve benzeri konularda içerik üretilmesi için arkadaşları motive edeceğiz, gerekli desteği sağlayacağız. Yakında çok daha net bir mesaj yazabileceğim, şu an için karar aşamasındayız.

Bu platformu Samp'tan beri hep birlikte var ettik, yardımlaştık ve sunucu tasarladık. Güncel kalmak önemli, ilk adım olarak güncel Samp'tan geçen GTAV kitlesini buraya yönlendirmeye çalışacağız. Bu konuda desteklerinize açığız, her türlü bilgi ve içerik paylaşımını forum üzerinden yapabilirsiniz. Bazı durumlar netleştiğinde ve gelişime açık hale getirildiğinde tekrar haberleşeceğiz. Teşekkürler.

open.mp Turkey Department Manager

ketraynes

Destek ve saygı.

Foruma yaklaşık iki senedir kayıtlıyım ve durumlardan olsun, havadislerden olsun bilgim olması için girip bakıyordum. O günlerden birine bu ileti denk geldi. Açıkçası buranın artık o kadar uğranan bir yer olmadığını düşünüyordum ama bu kadar insanı bir arada görmek içimi ısındırdı açıkçası.

Samp oynadık, keyif aldık ve güzel anılar oluşturduk; lakin bu bataklıktan kurtulamıyorduk. Umarım bu forum üzerinden benimle aynı sorunu yaşayan insanlar da bir arada toplanır ve güzel bir oyun ortamı oluştururuz.

Yaşanan süreçte burada aktif olarak desteğimi vereceğim. Birbirimizin bildiği konularda birbirimize yardımcı olarak bence yeniden canlanabiliriz, eskisi gibi.

amor vincit omnia

Amper

Joker'in dediği noktaları anlıyorum ama işin teknik boyutunu göz ardı edemeyiz. Bu domain tamamen banlı değil ama fiilen aynı kapıya çıkıyor: Google'da sadece ismi bilen yazarsa görünüyor, genel aramalarda görünürlüğü yok (biri "GTA V script forumu", "SAMP forumu" diye arattığında fivem ile ilgili türk forumlarına yönlenebiliyor). Yani SEO açısından büyüme şansı yok. Forum bugün toparlansa bile yarın yine aynı yere döneriz, yeni kullanıcı gelmeyecek.

Çözüm bence basit fakat bu doğrudan geliştirici birinin geçmişte SEO konusunda ne yaşandığını açık açık yazmasıyla bulunabilir. Üstüne hep birlikte çalışırız, ben en az 15 adam saydım kod yazabilecek ve bu konuya destek olmuş. Bu kişileri ortak bir kanalda buluşturmalısınız.

Yoksa şu an yaptığımız tüm çabalar sadece günü kurtarır, kalıcı olmaz.

haroldjackson

yaklaşık 6 senedir bu forumdayım ve uzun bir zamandır kod yazmakla ilgileniyorum

gerek samp gerek ragemp platformunda kod yazdım ancak şu bir gerçek ki samp bilgi birikimi, wiki ve benzeri konularda çok önde ragemp için destek almak istediğinizde rus forumlarında zor bela translate ile yarım yamalak destek alabiliyorsunuz ancak yeterli olmuyor.

türkiye camiasının kesinlikle sorunu tekelleşme ve kimsenin birbirine destek çıkmaması. örneğin ragemp veya altv veya fivem için kimse birbirine destek çıkmıyor yılların birikimiyle samp ve mtada gelişim süreci daha sağlıklı ilerliyor ancak kitle gta5'in tekel sunucularına kaymış durumda.

kesinlikle gta5'in her platformu için forumda daha çok destek verilmesi lazım ben hala aktif olarak sampta geliştirme yapan birisiyim ve bundan keyif alıyorum ancak yeniliğe kapalı bir insan değilim kesinlikle yeniliğin gerektiği fikrindeyim.

eğer ki forumda gta5 alanı daha da genişletilirse kesinlikle katılmak isterim.

imza kalemle atılır