GTAMulti.com - Türkiye'nin Türkçe GTA Sitesi

Rockstar Dışında Başarılı Bulduğunuz Açık Dünya Oyunları

Başlatan lazlow, 14 Ocak 2022, 13:32:19

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

lazlow

Açık dünya oyunlarının en kaliteli olanları hem geniş hem canlı bir haritaya sahip olması ve oyuncuların o haritada olabildiğince etkileşime geçebilmesi ve oyuncu için adeta bir simülasyon oyunu hissi veriyorlar. Yani açık dünya oyunu + RPG türü birleşince ortaya güzel şeyler çıkabiliyor. Açık dünya oyunu denince çoğumuzun ilk aklına gelen muhtemelen Rockstar Games olur. Sonuçta oyun dünyasına damga vuran Grand Theft Auto serisi bir yana, Red Dead Redemption, Bully gibi açık dünya oyunlarıyla bizlere yeni bir deneyim sundular. Açık dünyada verilen özgürlükle oyuncuları o dünyaya ait hissettirmeyi başarıyorlar.

Peki sadece Rockstar Games mi başarılı bu konuda? Tabii ki değil. Tam "Rockstar yapsa tam olurmuş" denilecek, ancak başka yapımlara ait başarılı açık dünya oyunları da var. Kendi görüşüme göre bu oyunlar şu şekilde:



The Witcher



Normalde orta çağ oyunları pek ilgimi çekmese de Yüzüklerin Efendisi gibi filmlerle orta çağda nelerin olup, nelerin yaşandığını az çok biliyorum. Beğeniler üzerine üçüncü oyuna başladım ve "En iyi orta çağ oyunu" dedim. Zamanında orta çağ oyunları oynamış olsam da The Witcher kadar açık dünyayı RPG olarak içine çekeni göremedim. Tabii kendimce eleştirim oyunun çok daha gerçekçi olması ve bazı düşmanları yenmek için yalnızca belli iksirlere, büyülerle yenilmesi ve geri dönüşü olmayan bölümlerde kaç defa düşmanı yenemediğim için save'imi ziyan ettiğimi bilirim. Yine de türüne göre başarılı bulduğum bir oyundur. Rockstar Games bir orta çağ oyunu yapsa, The Witcher'dan çok farklı olacağını sanmıyorum.



Mafia



Oyuncuları yok Grand Thef Auto, yok Mafia diye ikiye bölen oyunlardan biri. Elbette türüne göre barındırdığı espriler, popüler kültür göndermeleri ile GTA başarılı bir oyun olsa da 1930'lu yılların açık dünyası, mafya dönemlerini yansıtması açısından Mafya bir adım öne çıkıyor. GTA serisinde dolu dolu mafyayla tanışsak bile en erken mafyayı 1984'de görüyoruz, tabii GTA London'ı saymazsak. Mafia ile dönemin mafyalarının daha aktif olduğu yılları oyunculara iyi bir şekilde sunabiliyor. Yani, GTA ile Mafia'yı kıyaslamayı pek uygun görmüyorum ikisinin de yeri ayrı.



Cyberpunk 2077



Yeni çıkan bir oyun olup çıktığı anda oyuncuların tepkisini çeken bir oyun. Henüz oynama fırsatı bulamadım. Yeni çıktığı için biraz indirimde almayı düşünüyorum ve düzeltilmemiş bug'ları hala varmış. Yine de ekran görüntüleri ve videolar üzerinden görüşüme göre geleceğin açık dünyasını RPG üzerinden sunan güzel yapımlardan biri. Üzerine biraz da yoğunlaşılsaydı çok daha iyi yerlere gelebilirdi. Ancak ana karakterin oyuncuya sunulmasını pek sevdiğimi söyleyemem. Çünkü oyunun hikayesine uygun, belli bir hikayesi olan karakter olsa daha içine çekebilirmiş. Tabii bu eleştirdiğim özellik, bir RPG oyunu için önemli olup, çoğu oyuncuların takdir ettiği bir özellik ama ben sevemedim. Görünüşü ve hikayesi belli olan bir karakter yapsalardı daha iyi olurmuş, yoksa böyle biraz yapay geliyor. Onun dışında atmosfer, yan karakterler açısından gayet başarılı gözüküyor.



Görüşlerim bu yönde. Sizlerin de başarılı olduğunu düşündüğünüz başka açık dünya, RPG oyunları varsa belirtebilirsiniz.


Caner K.


Bilinmeyen Bey

Saint's Row (İlk 3 Oyunu)



GTA Klonu olmaya çalıştılar. Ama kendileri bir GTA Klonu olmasını istemedi. Farklı bir teması, farklı bir havası olsun istediler. İlk oyunun çıkış zamanı GTA San Andreas'ın çıkışına yakın zamanda çıkıyordu. Yapımcılar oyunu yaparken San Andreas'ta olduğu gibi çete savaşları olayını düşünmüşlerdi. Ama yine dediğim gibi, amaçları GTA'yı kopyalamak değil, kendilerine özgü olmak. Ama sıkıntı şurada ki pek çok yönden GTA Klonu oldukları gözüküyordu. GTA San Andreas'ın ana çetesi (Grove Street) yeşil giyiyor ancak Saints (Saint Row ana çetesi) de yeşil kıyafetler giyiyordu. Bu olay olduğu için yapımcılar "abi ciddimisiniz ya?" diyerek tekrardan yapmaya başladılar falan filan.

3 Oyun boyunca GTA Klonu denmekten bıkan stüdyo gittikçe oyunlarına abuk-supuk ve insan aklına gelmeyecek birçok saçma şey eklediler. Neden mi? GTA Klonu demesinler diye. Biraz örnek göstereyim:




Yukarıdaki fotoğraflardan 1 tanesi veya birçoğu tanıdık geldi galiba? Çünkü Rockstar Games, GTA Online'a ekleyecek birşey bulamadıkları için, artık Saint Row serisi ile içerik topluyor. Uçan Motosiklet, seks silahları, yer çekimine meydan okuyan silahlar, roketler, kaos, bomba, dinamit. Ölüm ve Kaos temalı olan herşeyi GTA Online'a koydular.

Ve 3. oyundan sonra herşey boka sardı. 3. oyun kötü değildi. Hatta baya güzel bir oyundu. Millet sevdi ancak 4 oyun fazla absürt olduğu için millet "abi anladık ama bu kadar da deli olmayın, gta klonusunuz ya?" diye düşündükleri için işin boku çıktı.



Not: İlk 3 oyun bende var. Tüm GTA Oyunları ve GTA Temalı oyunları satın alma gibi bir huyum var. Takmayın fazla yani.


lazlow

Saints Row benim de sevdiğim bir oyundur, özellikle üçüncü oyunu defalarca bitirmişimdir. Ancak, diğer oyunlara kıyasla belli bir teması olmayan absürt bir oyun. Bir bakmışsın mafyalara karşı savaşıyorsun, birden Amerikan Güreşçileriyle savaşıyorsun ve bir bakıyorsun zombilerle savaşıyorsun. Hatta dördüncü oyunda da uzaylı istilası başlıyor.

Yine de eğlenceli bir oyun olsa da oyuncuya yeni bir deneyim yaşatan büyük oyunlar olduğunu söyleyemeyeceğim. Özellikle üçüncü oyun çıktığında GTA 4 vardı ve GTA 4'ün ciddi atmosferini istemeyen oyuncular için "Saints Row: The Third" çok güzel bir alternatifti. Renkli ve eğlenceli. Yine de tam bir temaya oturmaması, RPG unsurlarının olmaması iyi olamadı. Beşinci oyun nasıl bir deneyim yaşatacak, merak etmiyor değilim.


Clayss

Sleeping Dogs.

En az 3-4 kez bitirmişliğim var oyunu oynamanızı tavsiye ederim.


Mazzetti

Red Dead Redemption 2.

İki üç kez bitirmişliğim, var severek oynadığım oyunlardan biriydi tavsiye ederim.

Breeze Roleplay - New Season
www.breeze-roleplay.com - www.breezeroleplay.com

KamilPanpa37

Tam anlamıyla Rockstar kalitesinde olmasa bile, bazıları için yaklaşmış, bazıları için tam Rockstar kalitesinde olmuş diyebileceğim Açık dünya Triple A kalitesinde beğenerek oynayıp bitirdiğim bazı yapımlar.

Yine içlerinden bir kısmı linear open world seriler olsa da Rockstar Games detayında devasal bir Open world seviyesinde yapımlar değiller. Yalnız gerek hikaye anlatımı, karakterleri, bölüm dizaynı ve atmosferi ile Rockstar Games oyunlarına yakın kalitede oyunlar. Eğer aklıma daha Rockstar Games kalitesinde Açık dünya tabanlı oyunlar gelirse güncellerim.  :)

Bu arada güzel bir konu Lazlow bey eline sağlık  :helal:


Mafia serisi 1 ve 2







Assassin's Creed 2





Far Cry 3





Sleeping Dogs





Metal Gear Solid 5 Phantom Pain





Batman Arkham City





Tomb Raider 2013 ''Reboot''





The Witcher serisi 2 ve 3







God Of War 2018 ''Reboot''



NOT: GOW 2018 Sony'nin PC'ye çıkartmış olduğu PlayStation'un en büyük ikonik exclusive yapımlarından birisi. Oyunu dün Steam'den yeni bitirdim  senaryo kısmında acayip bir boşluğa düştüm.

Eğer GOW'u açacak bir sisteminiz varsa ve 329 TL para vermem derseniz ortamdan indirin yinede bu oyunu deneyim edin dostlar. :D 

PC'ye de çıktığına göre Seriye ilgisi olanlar ölmeden önce deneyim edmesi gereken muazzam exclusive serilerden kesinlikle, PC optimizasyonu falan da çok iyi oynarken sorun yaşamazsınız, orta seviyeli bir PC'de oynarsınız büyük ihtimal  :helal:
Son düzenlenme: 24 Ocak 2022, 16:25:28 KamilPanpa37
 

lazlow

@KamilPanpa37 Evet, Sleeping Dogs birçok eleştiriyi alsa da döneminde alternatif GTA olmak dışında uzak doğu geleneklerini öne çıkaran güzel bir açık dünya oyunu. Definitive Edition için almayı düşünüyorum


Bilinmeyen Bey

Alıntı yapılan: KamilPanpa37 - 24 Ocak 2022, 15:39:13
Assassin's Creed 2


Şimdiden aklıma "Ezio's Family" aklıma geldi. Umarım ne olduğunu biliyorsundur :)


Bilinmeyen Bey

Konuya yazdığımda bazı Assassin's Creed oyunlarını oynamıştım. Şimdi hepsini oynadım. Şimdi yorumumu koyuyorum:

Assassin's Creed Origins'den öncesi tüm Assassin's Creed oyunlarını başarılı buluyorum. Aynı oyun olabilir ancak hepsinin hikayesi farklı ve önceki hikayeye katkısı çok. En azından birbirinden ayırt edebilecek özellikleri var.

Rogue, Liberation, Black Flag, AC III. Bunlar benim için Yüksek Çözünürlükte olan 2014 dönemindeki kalitede güzel oyunlar ve aynı oyun motoru kullanılmış bu yüzden.

AC 2, AC Brotherhood, AC Revelations. Bunlarda aynı oyun ancak hepsi Ezio'nun hikayesini devam ettirdiği için, fazla değişiklik yapılmamış. Sadece kendisini ayırabileceğiniz özellikleri var. Ezio Trilogy boş yere denmiyor.

AC Unity, AC Syndicate ve DLC'leri. Yine aynı oyun. Animasyonlar bile aynı.

Origins, Valhalla, Odyssey ise kendi aralarında aynı oyun. Ama 2023 senesinde RPG çok olduğu için, RPG formülünün tutması nedeni ile aynı oyunu RPG türden devam ettiler ve aynı tür 3 oyun yaptılar.

Şimdi ise Mirage çıkacak. Bu eski formüle geri dönecek. En azından aradığımız tat geri dönecek.


Bilinmeyen Bey

ELDEN RING



Vallahi Elden Ring, Rockstar'dan sonra Açık Dünya anlamında daha iyi hangi oyun çıkabilir diye sordum. Cevap Elden Ring'miş. Red Dead Redemption 2'den sonra Açık Dünyası bu kadar büyük ve DOLU olan başka oyun görmedim.

Tabiki bu iki oyunun açık dünyaya bakış açıları farklı ama en azından ikisinde de açık dünya büyük ve doluluğu var. Ben Elden Ring'i baya sevdim. Dark Souls'u bir açık dünya olarak oynamak harbiden çok zevk verdi. Haritanın sağına gidebilir, soluna gidebilir, yukarı-aşağısına gidebiliyor ve istediğin yerden paylaşıp, istediğin canavarı kesebiliyorsun. Özgürlük var ve ben bunu baya beğendim. Ve bu konuda olan Açık Dünya oyunlarında çokta olmayan birşey var. Oda açık dünya bossları. Yani başı-boş gezerken bir boss ile karşılaşabiliyor ya da açık dünyada "şurada ne var ya" diye gittiğinizde çıkan zindandan bir boss ile karşılaşabiliyor ve onu öldürüp ödülünüzü alabiliyorsunuz.

Kesinlikle Açık Dünya seven arkadaşlara öneririm, hele hiç Dark Souls denememişlere bile öneririm çünkü sadece Lore'u bilmeden oynarsanız ki fazla önemli değil çünkü LORE aşırı büyük. Yani bir odaya sıkıştırsaydık bildiğimiz tüm Lore bilgilerini, 40'ar sütun olarak kağıtlar ile dolu olurdu o oda..