GTAMulti.com - Türkiye'nin Türkçe GTA Sitesi

[REHBER] Başarımlar Desteği - GTA Oyunları ve Retro Achievements

Başlatan Bilinmeyen Bey, 11 Haziran 2025, 03:30:40

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Bilinmeyen Bey

Retro Achievements Nedir?

Retro Achievements, kendi açıklamaları ile "Klasik oyunlarda başarıları kazanın ve takip edin. Retro oyunlara özel zorluklar ekleyerek eski favorilerinizi yeni yollarla yeniden deneyimlemenizi sağlıyoruz." olarak belirtiyorlar. Kısacası eski oyunları, başarımları olsun-olmasın oynamanızı sağlıyor.

Bu konu altında sadece GTA oyunları için anlatacağım, ancak diğer oyunları da kendi websitelerinde bulabilirsiniz. Oynamak istediğiniz GTA oyununu RetroAchievements'ın kendi sitesinde aratmanız yeterli.

Örneğin benim deneyimlediklerim ve bulduklarım:
GTA Liberty City Stories (PSP),
GTA Liberty City Stories (PS2),
GTA Vice City Stories (PSP),
GTA Vice City Stories (PS2),
GTA San Andreas (PS2),
GTA3 (PS2),
GTA Vice City (PS2).

Peki nasıl kullanırım?

Retro Achievements, emülatorler yardımı ile sistemlerini çalıştırıyorlar. Pek çok emülator ile anlaşmaları var. Böylece isteyen kişiler oynayıp, başarımları kazanabiliyor.

Ben şahsen GTA Vice City Stories'i PSP sürümünü deneyimlediğim için ona göre bir rehber yapacağım. RetroAchievements'ın emülatorler kısmına girdiğinizde anlaşmalı olduğu emülatorleri görebilirsiniz. Buradan ya adını bildiğiniz bir tanesini, ya oyunu oynayacak platformunuz (PC (windows, linux, macOS), Android, Xbox Series X, iOS) ile alakalı bir emülator seçebilir. Ve aynı şekilde oynayacağınız oyunun bulunduğu platformu seçmeniz lazım. Şahsen ben Vice City Stories'in PSP versiyonunu indirdim. PSP emülator'ü indirdim bu yüzden de.

Bu da bittikten sonra ilgili oyununuz DESTEKLİ SÜRÜMLER kısmına gelmeniz lazım. RetroAchievements sistemlerini çalıştırabilmek için oyunların belli HEX türlerine ihtiyaç duyuyor. Farklı HEX türlerinde çalışmıyor olabilir. Bu yüzden istediğiniz GTA oyununun sayfasının altındaki DESTEKLİ SÜRÜMLER'e bakmanız lazım.

Burada oyununuz ROM dosyasının ne türde olması gerektiği yazmaktadır. Bu yüzden bu şekilde indirmeliyiz. Ama bazen indirdiğimiz sürümlerde 100% olmuyor. Bu yüzden RetroAchievements Patch'i indirmek lazım olabilir.

HERŞEY TAMAM, PEKİ YA ŞİMDİ?

Aslında bu kadar. Eğer ki benim gibi PPSSPP kullanıyorsanız, ayarlar kısmından RetroAchievements'a giriş yapmanız yeterli. Deneyimlerken unutmayın: Bu başarımlar başka kullanıcılar tarafından yapılmış ve oyuna biraz daha zorluk eklemek için yapılmıştır.

Oyuna girdiğinizde ekranınızın üzerinde illa ki "RetroAchievements bağlandı. GTA XXXX" diye söyleyecektir. Başarımları alırken bazen de dikkat edin, başarım geliştiricileri bazı başarımları "Miseable" yani "Kaçırılabilir" diye işaretlemiş. Yani ilgili görev ya da eylemi doğru vakitte yapmaz iseniz, başarımı almanız imkansız olur.

Ek olarak, PPSSPP gibi emülatorler de "Hardcore Mode" ayarı bulunmakta. Şahsen ben hiç kullanmadım ama anladığım kadarıyla "Save State" yani "Durum Kaydı" olayına izin vermiyor. Eğer Save alacaksanız, oyun içinde almanız lazım oluyor. Eğer Durum Kaydı alırsanız da sizi hileci sayıp, RetroAchievements ayarlarından kaldırıyor. Oyundan çık-gir yapana kadar da düzelmiyor.
Eğer biraz daha rekabet istiyorsanız, açabilirsiniz. Ben Softcore ile oynadım.

Yaşadığınız problemleri bu konuya yanıt olarak gönderebilirsiniz. Alternatif olarak RetroAchievements'ın kendi Discord sunucusunda ve websitelerinde "Ticket" kısmı bulunmakta.

Son düzenlenme: 13 Haziran 2025, 21:20:06 Bilinmeyen Bey

Bilinmeyen Bey

Konu güncellendi.

Bulabildiğim tüm GTA oyunlarının RetroAchievements sayfasını konuya ekledim.
Ekstra olarak eğer problem yaşarsanız diye Ticket açabilmeniz için hem Discord sunucularını hem de Website sayfasını ekledim.

İyi eğlenceler, başarımlar zor! :)