GTAMulti.com - Türkiye'nin Türkçe GTA Sitesi

Roleplay Rehberi (?)

Başlatan Eolo(Kullanım Dışı), 12 Eylül 2018, 16:51:36

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Eolo(Kullanım Dışı)

1-) Roleplay Nedir?

Roleplay, rol yapma diye çevirebiliriz, gerçek hayattan bağımsız fakat gerçek hayata uygun karakterler yaratıp canlandırmaktır. "Ne bu ya?" diyenler için söylemem gerekirse de, yukarıda söylemem kısa özetiydi. Roleplay içerisinde yapabileceklerinizin üç tane sınırı var, birincisi hayal gücü, ikincisi gerçek hayata uyması(Kısacası bir şeyi yaparken, 'bu gerçek hayatta yapılabilir bir şey mi?' diye düşünmeniz doğru olacaktır) ve sonuncusu ise oynadığınız sunucunun yönetimi tarafından koyulan kurallar.

Yukarıda hayal gücü demiştik, hala kafanda bir şey oluşmadı mı? Sokakta uy****rucu satan torbacı, bir bar satın alıp orayı işleten bir adam, duvarları boyayan grafiti genci bunları daha örneklendirebiliriz. Kısacası bir sınırı bulunmuyor.

Rol yapmaya başlamadan önce karakter adınızı, özelliklerinizi ve hedeflerinizi belirlemeniz gerekiyor ki oyuna başladığınızda bir rolünüz olmalı. İsimleriniz Ad_Soyad şeklinde olmalı. eolo3493 tarzında isimlerin kullanımı yasaklanmıştır(Kullanılabilir örnek isim: Tony_Serrano). Bununla ilgili karakter yapılandırmayı biraz daha aşağıda verdik, ikinci adımda bununla ilgili açıklama bulunuyor.

2-) Neden Roleplay?

Eğlenmek için, olmak istediğiniz karakteri canlandırmak için. Diğer bilindik oyunlara nazaran daha kolay ve sınırlarını siz çizebiliyorsunuz. Tabii ki herkesi eğlendirmez, tercih meselesidir.

3-) Roleplay'in ne olduğunu az çok anladım, şimdi ne yapmam gerekiyor?

3.a-) GİRİŞ:

Aramıza hoşgeldin, rol oyuncusu(roleplayer) olma yolunda ilk adımını attın ve bu gerçekten büyük bir adımdı. Neden mi? Roleplay'in temeli gerçekliktir. Bu kısımda seni kuralları öğrenme, karakterini yapılandırma ve karakter başvurusu bekliyor.

Not: Her sunucu karakter başvurusu barındırmaz, çoğunluk barındırır.

3.b-) KURALLAR:

Oyun kurallarını gerçekten okuyup temel kuralları öğrenmeniz gerekiyor, her kuralları bilmeniz gerekmektedir çünkü oynadığınız sunucu içerisinde yaptığınız her şeyden siz sorumlusunuz. Kurallar dönemine göre değişiklik gösterebilir, değişmez kurallardan ve terimlerden birkaçı bu konu içerisinde yazılıdır.

Alıntı

Deathmatch(DM) Kuralı

Belli bir sebep, rol bulunmadan bir kişiyi yaralamaktır. Tabii ki sebep yeterli olmalıdır, aracınıza çarpan birisine, saçı sarı olan birisine sıkmanız Deathmatch olarak değerlendirilmektedir.

Alıntı

Powergame(PG) Kuralı

Gerçek hayatta yapılmayacak şeyleri oyunda yapmanız yasaktır.

Ör: * Ad Soyad cebinden M4 model silahını çıkartır.

Alıntı
Metagame(MG) Kuralı

Gerçek hayat ile oyun hayatını karıştırmak.

Ör: Bir oyuncuyu tanımadan üzerinde ismi yazdığı için ismini söylemeniz.
Ör: Sesli konuşma programı üzerinden arkadaşınızın sizi bir yere çağırması.

Alıntı
In Character ve Out of Character Terimi:

In Character: Karakter içi olarak bilinmektedir, bu terim rol kapsamındaki karakterleri, olayları kapsamaktadır.
Out of Character: Karakter dışı olarak bilinmektedir, bu terim rol kapsamı dışındaki karakterleri ve olayları kapsamaktadır.

Ör: Santa Maria Beach'te birisinin yaralanması In Character bir durumdur.
Ör: Yöneticilerin sunucuyu bakıma alması Out of Character bir durumdur.

4-) Emote ve In Character Konuşma Kanalları

Rol içerisinde söylemek istediğinizi direkt olarak T tuşuna basarak söyleyebilirsiniz. Aşağıdaki kanallar Breeze Roleplay'in sistemlerinden örnek alınmıştır. Geçmişte bu rehberin temelini zaten Breeze Roleplay oyuncusuyken atmıştım.

/w [ID] [fısıldama yazısı]

Açıklama: Yakınınızdaki seçtiğiniz oyuncuya fısıldarsınız.

• Örnek: /w Vijessna_Ferkic Birileri geliyor.
  • Örnek 2: /w 5 Birileri geliyor (Bunu isim yerine kişinin ID'sini yazarak yapabilirsiniz.)
  • Sonuç: * Tony Serrano Vijessna Ferkic'e fısıldar.
  • Sonuç 2: Tony Serrano fısıldayarak: Birileri geliyor.

/c [düşük sesle]

Açıklama: Sizin çok yakınınızda bulunan oyunculara gidecek olan düşük sesle konuştuğunuzu vurgulayan yazıdır.

• Örnek: /c Gördünüz mü adamı?
  • Sonuç: Tony Serrano (Kısık Sesle): Gördünüz mü adamı?

/s [bağırma yazısı]

Açıklama: Sizin biraz uzağınızda bulunan oyunculara gidecek olan, bağırdığınızı belirten yazıdır.

• Örnek: /s İleride yangın var
  • Sonuç: Tony Serrano (Bağırarak): İleride yangın var!

/ds [içeriye gidecek yazı]

Açıklama: Kapısında olduğunuz işyerinin veya evin içerisinde bulunan oyunculara yazınızın gitmesi için kullanabileceğiniz komut.

• Örnek: /ds Hey!
  • Sonuç: Tony Serrano (içeriye): Hey!

Emote dediğimiz şey, bir şeyi yapmaya veya onu belirtmeye yarar. Rol yapmanın temellerindendir.

(/ işareti konduğunda SMF'de hata çıkartıyor.) me [eylem]

Açıklama: Karakterinizin gerçekleştirdiği eylemi belirtmesini sağlar.

• Örnek: (/ işareti konduğunda SMF'de hata çıkartıyor.)me sırt çantasını çıkartır ve Krystyna kişisine uzatır.
  • Sonuç: * Tony Serrano sırt çantasını çıkartır ve Krystyna kişisine uzatır.

/do [belirteçler]

Açıklama: IC kullandığınız belirteçleri diğer oyunculara göstermek için kullanacağınız komut.

• Örnek: /do Üzerinde yırtılmış bir t-shirt bulunmaktadır.
  • Sonuç: * Üzerinde yırtılmış bir t-shirt bulunmaktadır. (( Tony Serrano ))
  • Örnek 2: /do Dolabın üzerinde ne görmekteyim?
  • Sonuç: * Dolabın üzerinde ne görmekteyim? (( Tony Serrano ))

/ame [eylem/belirteçler]

Açıklama: IC kullandığınız eylemleri ve belirteçleri diğer oyunculara üzerinizde göstermek için kullanacağınız komut.
[Not: Bu yazı chatloga düşmez, oyuncunun üzerinde gözükür.]

• Örnek: /ame Üzerinde yırtılmış bir t-shirt bulunmaktadır.
  • Sonuç: * Üzerinde yırtılmış bir t-shirt bulunmaktadır.
  • Örnek 2: /ame sırt çantasını çıkartır ve Krystyna kişisine uzatır.
  • Sonuç: * sırt çantasını çıkartır ve Krystyna kişisine uzatır.

Eolo(Kullanım Dışı)

Neden bu rehberi açtım?

Roleplay'in artık bir genel kültür oyunu olduğunu hepimiz biliyoruz. İnsanların gerçek hayatta yapamadıklarını, yaşayamadıklarını, yaşamak istediklerini veya merak ettiklerini yaşamasını sağlayan bir oyun türüdür, simülasyon da denebilir. SA:MP Türkiye'nin/SA:MP'ın sürekli olarak oyuncu kaybı yaşadığını hepimiz biliyoruz, Türk oyuncuların bir kısmı kendisini sürekli geliştirdiğinden ve elit gördüğünden yabancı sunuculara kaçıyor, bazıları ise artık monotonlaştığından ötürü SA:MP'ı bırakıyor. Belki bana öyle geliyordur, belki benim çevrem öyledir. Yıllarca SA:MP oynayan arkadaşlarımın en azından Roleplay'i bıraktığına şahit oldum. SA:MP'ın diğer kollarından sıkıldıysanız(deathmatch, freeroam, survival blabla) Roleplay'e geçmeniz sizin için belki iyi bir karar olabilir. Yeni tatlar sizleri mutlu edecektir.

Ekleme:

Yukarıda birkaç örnek kural paylaştım, her ihtimale karşı başlamak istediğiniz sunucunun oyun kurallarını okursanız oyun içerisinde yapabileceğiniz veya yapamayacağınız şeyleri öğrenmiş olursunuz.

Zoxy

Roleplay'e başlamak isteyenler için yararlı bir konu, eline sağlık.

Ufuk07

RolePlay serverlerde dolaşmayı düşünüyordum bu rehberi gördüm teşekkürler  :helal:

Pawn compiler 3.2.3664 Copyright (c) 1997-2006, ITB CompuPhase

DracDonix

Teşekürler.Yeni başlayacaklara yardımcı olur.

İmzanız forum kurallarına uymamaktadır. (daha küçük boyutta bir imza seçiniz.)

TRSinan28

Ara sıra unutuyordum.Artık buradan bakarım.Paylaşım için teşekkürler.

PhenoMapping

TS-AutoCAD-SolidWorks-Fusion360-CATİA