GTAMulti.com - Türkiye'nin Türkçe GTA Sitesi

GTA SA:MP Nasıl Kurulur? Nasıl Rol Yapılır? Role Play Terimleri ve Rol Örneği

Başlatan Suspectre, 06 Mart 2017, 17:08:17

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Suspectre

Peki nasıl bu oyuna başlayacağım ?

1- Oyuna bağlanmak için öncelikle Gta San Andreas'ı yüklemeniz gerekiyor.
2- GTA San Andreas'ı yükledikten sonra TIK bu linkten GTA'yı online oynamak için gerekli olan dosyayı indirip oyunun kurulu olduğu yere kuruyoruz.
3- Oyunun kurulu olduğu yerdeki samp.exe'ye tıklayarak server browser'imizi açıyoruz.
4- Daha sonra TIK resimdeki adımları uygulayarak serverimizi ekliyoruz.

Peki nasıl karakter başvurusu yapacağım ?
-Oyun Los Santos, rolsel olarak Los Angeles'ta geçiyor ve günümüz şartlarına göre rol yapılıyor. Bu yüzden yabancı bir isim soy isim ile kayıt olacağız. Sakın ünlü ismi veya soy ismi kullanmayın ! Olabildiğince gerçekçi davranmaya çalışın !
-Karakter başvurusu bölümüne karakter isim soy ismimizi yazıyoruz Örnek olarak James_Riana. ( _ işaretini koyun.) Yabancı isim seçmeniz zorunludur !

Rol nasıl yapılır ?
1- Oyun içerisinde ''t'' tuşuna bastıktan sonra chatbox açılacaktır. Daha sonra ''/me'' komutu ile yaptığımız hareketleri belirtebiliriz.
Örnek olarak : /me öksürür. /me elini cebine doğru götürür. /me adama doğru yumruk atar. /me yavaşça oturur.

2- ''/do'' komutu ile durumumuzu belirtebiliriz. Yine ''/me'' komutu ile aynı şekilde kullanacağız ama bunda durumları belirtiyoruz. Örnek olarak :/do Yorgun görünüyordur. /do Yüzünde sivilceler vardır. /do Üzgün bir yüz ifadesi vardır. /do Karnından vurulmuştur. /do Kolu kırılmıştır.. gibi..

Oyunda konuşmak için ''t'' tuşuna bastıktan sonra konuşmak için hiç bir komuta gerek kalmadan direkt olarak konuşma cümlemizi yazıyoruz.
Örneğin : Selam nasılsın ? - Benim adım Thomas. - Buraya Fransa'dan geldim. - vs. vs.
Önemli not : Oyunun Los Angeles'ta geçtiğini unutmayın ! Konuşurken ''lan, sie' vs. kelimeler kesinlikle kullanmayınız !Ayrıca Ülkemizin geleneklerine göre rol yaparsanız ceza alırsınız çünkü yabancı bir karakteri canlandırıyoruz !

ROLE PLAY TERİMLERİ

Powergame:

Süper man gibi davranmaktır. Gerçek hayatta yapamayacağız şeyleri role-play'de yapamayız. Örneğin bir arabayı kaldırıp fırlatmak, 20 kişiyi tek başımıza dövmek gibi.

IC-OOC Mixing ( IC : In Character - OOC : Out Of Character)

Oyun Dışı bilgiyi oyun içi kullanmaktır. Örneğin özel mesaj yoluyla bir arkadaşımıza oyunda hastanenin önündeyim beni almaya gelir misin ? Demek mix'dir.

Bunny Hopping :

Shift tuşu ile zıplayarak hızlı hızlı gitmek bunny-hopping'e girer. Hızlı gitmek için bunny yapmamalısınız.

Metagame:

İsmini rolde öğrenmediğimiz yani bilmediğimiz bir kişiye adıyla hitap etmek. Örneğin : Sokakta yürüyen kişinin adını bilmediğimiz halde hey Thomas nasılsın ? demek Metagame'dir. Bunun yerine ''selam dostum tanışabilir miyiz'' deyip karşımızdaki kişinin adını öğenmeliyiz ve rolsel olarak tanışmış olmalıyız.

İfade kullanımı :

IC olarak  - zaa - : ) - : P - : F gibi ifadeleri kesinlikle kullanamazsınız. Bunun yerine /me gülümser. /me kahkaha atar. emoteleriyle bunları anlatabilirsiniz.

Retarted RP:
Sebepsiz yere rol yapmak. Örneğin sokaktaki adamı durduk yere dövmek.

Guns Out Of Ass:

Üzerinizde taşıyamayacağınız silahları üzerinizden çıkarmaktır. Örneğin : Pompalı tüfeği cebimizden çıkarmak.

Refuse RP

Rolü kabullenmektir. Örneğin birisi sizi kaçırdı ve dövdü siz bunu kabul etmezseniz ve role tepki vermesseniz refuse-rp yapmış olursunuz.

Off Road:

Arabaları kurallara aykırı kullanmaktır. Örneğin yüksek yerlerden araçla uçmak, kaldırımdan gitmek gibi.

Non-Rp:

NON-RP terimi oldukça geniştir. Genel olarak tanımlamak gerekirse saçma bir şekilde rol yapmaktır. Örneğin : Örneğin polis departmanı önünden birisini kaçırmaya çalışmak veya dövmek. vs. vs.

ÖRNEK ROL

**2 kişi araçtadırlar.**
John : Adamım üzerindeki tüm paraları bize veriyorsun !
Mike : Tamam, tamam sakin ol.
Mike : /do yüzünde tedirgin bir ifade oluşmuştur.
John : Bir daha uyarmayacağım !
John : /me elini Mike'nin üzerine doğru götürür ve üzerini aramaya çalışır.
Mike : /do Olumlu
John : /do Mike'in cüzdanı nerededir ?
Mike : /do Ceketinin iç cebindedir.
John : /me Mike'in ceketinin iç cebinden cüzdanını kavrar.
John : /me cüzdanı aralar ve içerisine bakar.
Mike : /do Cüzdanın içerisinde $500 vardır.
John : /me cüzdanın içerisindeki banknotları kavrar.
John : /me sağ elindeki banknotları cebine sokuşturur.
Mike : Yapma lütfen o benim son param !
John : Beni ilgilendirmez.
John : /me kahkaha atar.
John : /me Mike'nin ensesine sertçe yumruk atar.
Mike : /do sersemlemiştir.
John : /me direksiyonun yanındaki düğmeye basar ve aracın kapılarının kilidini açar.
John : /me Mike'nin kollarından tutarak araçtan dışarıya sürükler.
John : /me Mike'in karnına sertçe tekme atar.
Mike : /s Aggh

trabzon

Her sunucu`da illa ki karakter başvuru olması gerekmiyor, ve sadece Los santos değil San andreas`ın dört şehrindede rol yapılabilir.
Ayrıca, yabancı isim zorunlu değildir, Türk konsepti sunucularda Türk ismiyle giriliyor.
Smile `lara gelince, : ) : P .
Şuanlar`da bu smile`ları otomatik emoteye çevirmeyen sunucu yok.

Ayrıca, rol yapımı biri tarafından önceden paylaşıldı.
Neyse , paylaşım için teşekkürler.

Xchatt

Sa-Mp 2014-2020

BeOSD

Jizzy

Zeus

Lé Spîke

Zeus

Lé Spîke